Uuvuttavan pitkän ja lumisen talven jälkeen kevät on saapunut rajusti ainakin tänne eteläiseen Suomeen. Viikossa lumet ovat lähes sulaneet teiltä ja pihoilta, vaikka jättimäisiä kasoja onkin vielä siellä sun täällä. Kansalaisten pukeutumisen yleisilme (ainakin tänään Helsingin keskustassa) on vielä MUSTA. Mutta kaupat pursuavat keväisiä värejä: hempeän sinisiä, vihreitä, punaisia ja keltaisia hepeneitä.

Kevätuutuudet eivät ole viime vuosien keksintö. Lehtiä selaamalla tulee mieleen, että kevään tulo on tainnut aiemmin olla  nykyistä paljon, paljon merkittävämpää. Ensimmäiset varovaiset kevätmainokset löytyvät lehtien maaliskuun numeroissa, mutta huhtikuu on varsinainen kevään räjähdys. Sieltä löytyvät niin kevätkankaat kuin kevätkaramellitkin.

Keväthattuja ei nykypäivänä juurikaan näe. Huhtikuinen Hopeapeili vuodelta 1958 esittelee hattumalliston valloittavat uutuudet. Pallollinen, hattusilkistä valmistettu profiilihattu on Anni Rinteen suunnittelema. Le Chapeaun organzasta valmistettu kupuhattu on koristettu muutamalla sulalla. Enni Toivon kokoelmasta löytyi lierihattu sydvestin tapaan, somisteena ripsinauhasta tehty solmuke. Sen mainitaan parantavan sekä hiusten että ihon väriä kauniisti.

                          

 

Itse toivoisin ehkä eniten kevätautoa. Vanha pitäisi vaihtaa jo kulutuksenkin vuoksi, mutta mistä löytyisi se häikäisevän uusi (ja edullinen, vähäpäästöinen, kestävä jne) auto kevät-, kesä-, syys- ja talvikäyttöön? Se jonka ratissa minäkin voisin omistaa koko maailman?

Kuvat: Viva kenkämainos/1937,  Grand Magasin-mainos/1919, Karamellitehdas Koiton Kevätkaramellimainos/1931, Fix kangasmainos/1964, Keväthatut Hopeapeili 4/1958, Ford Motor Company of Finland -mainos/1931.