231282.jpg

Sateisina aamuina pikku Koira ei ole vaativa. Sen kuono ei pilkistä torkkupeiton alta ennen kymmentä, kaatosadepäivinä kooma jatkuu jopa puolillepäivin. Tänä aamuna syvä huokailu kuului makuuhuoneen oven takaa heti kahdeksan jälkeen... Kävelyttäjä olisi jatkanut mielellään unta vielä mutta vastuuntunto voitti ja lenkille lähdettiin heti pikaisen aamuteen jälkeen.

Kävelu sujui kankeasti ihmiseltä tänä maanantaina - kiitos viikonlopun koulutuksen. Kaksi kokonaista päivää hierontaa, sekä hierojana, että hieronnan kohteena. Vaikka nautinkin yleensä hieronnasta niin liika on ilmeisesti liikaa tässäkin asiassa. Vaikka kyse oli rentouttavista hieronnoista eikä mistään voimaa vaativasta syvähieronnasta tuntuvat lihakset nyt kipeiltä ja selkääkin kolottaa. Silloin tehdessä kaikki hieronnat tuntuivat kyllä oikein mukavilta. Täytyypä jatkossa suhtautua suurella kunnioituksella hierontatyötä kokopäivätoimisesti tekeviin!

Kosketus sinänsä on verrattoman kiinnostava asia. Kosketuksen merkitys ihmiselle, kuinka kaikki lähtee sieltä alusta, vastasyntyneen päästyä äitinsä vatsan päälle. Ja jatkuu lapsen saamana hoivana aikuisikään asti ja sieltä kaikki alkaa taas alusta uuden sukupolven syntyessä. Jne jne. 

Kosketus voi olla myös vääränlaista, ja aiheuttaa pahaa niin lapselle kuin aikuisellekin. Paha kosketus: väkivalta, lapsen (tai aikuisenkin) laiminlyönti tai hyväksikäyttö leimaavat kokijan loppuelämän. Kosketuksella voi tällaiselle henkilölle olla aivan toisenlainen merkitys kuin hellää hoivaa lapsena saaneelle  ja "tavallista elämää" eläneelle. Myös tämä kierre jatkuu helposti sukupolvelta toiselle, äidin on vaikeampaa antaa lapselleen hellyyttä jos ei ole sitä itsekään saanut.

Lastenpsykiatri Jukka Mäkelä on viime aikoina luennoinut paljon juuri kosketuksen merkityksestä. Hänen mukaansa länsimaisen ihmisen pahoinvointi voi suurelta osin johtua läpi kehityksen jatkuneesta kosketuksen puutteesta. Tutkimusten mukaan eläimillä kosketuksen puute lisää keskittymättömyyttä ja lyhytjännitteisyyttä, aggressiivisuutta ja alkoholisoitumista. Se myös lisää ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta sekä pentujen laiminlyöntiä ja pahoinpitelyä. Tuo listahan on suoraan seiskapäivän otsikoista!

Nyt täytyy muistaa hellästi kosketella lapsiaan (niitä teinejäkin), kumppania ja myös koiraa sekä muitakin läheisiä.