sunnuntai, 25. helmikuu 2007
Leipää perheelle prostituutiolla (ja äänielokuvan historiaa)
Jouduin eilispäivänä poistetuksi kotoani tyttären synttärijuhlien ajaksi. Kävin sitten katsomassa uuden kotimaisen elokuvan Miehen työ. Vaikea sanoa onko tämä nyt se "vuosikymmenen paras kotimainen elokuva", joksi sitä on ehditty jo kehua. Erittäin katsottava pätkä kuitenkin, vaikka ehdin jo säikähtää alun kevyehköä asiankäsittelyä. Homma vakavoitui kuitenkin nopeasti ihan realistiselle tasolle.
Pääroolissa on ihan vakuuttava Tommi Korpela, mutta mielestäni parhaimman roolisuorituksen tekee Maria Heiskanen masentuneena kolmen lapsen äitinä. Lapset suoriutuvat rooleistaan upeasti myös! Lisäksi on mainittava suomalainen musiikki: Tuomari Nurmiota, J.Karjalaista, Pelleä, Kauko Röyhkää. Soundtrack täytynee hankkia...
Elokuvaa katsellessani en voinut olla ajattelematta edellispäivänä lukemaani mainiota artikkelia "Puhuva kinematografi" vuoden 1911 Helsingin Kaiku -lehdestä. Artikkelissa pohditaan, kuinka "teknikot ovat jo kymmenkunta vuotta koettaneet saada kinematografin ja fonografin toimimaan niin yhdenaikaisesti, että fonografin lausumat sanat liittyvät luonnollisesti sen henkilön liikkeisiin, jota esitetään kinematografin varjostimella." Äänielokuvastahan tässä on siis kyse.
Jotta tämä olisi mahdollista, on ratkaistava muutama pulma: "ensinnä on fonografia parannettava, niin että se kykenee uskollisesti jäljittelemään äänen sävyä, toiseksi on keksittävä perin tarkka dispositiivi, jotta fonografin ja kinematografin yhteistoiminta käy mahdolliseksi." Ääntä myös pitäisi kyetä voimistamaan riittävästi.
Ranskalainen Gaumont on "ilmeisesti vielä täydellisentänyt menetelmiään, mutta haluaa pitää keksintönsä salassa kunnes sille on hankittu patenttioikeus. Se on epäilemättä huomattava saavutus ja Tiedeakatemiassa annetut esitykset melkein saivat läsnäolijat uskomaan, että heillä oli edessään pala oikeata elämää." Näin siis hiukkasen vaille sata vuotta sitten!
Ensimmäiset äänielokuvathan tulivat sitten 20-luvun puolenvälin jälkeen.
Kuvat: "Tie voimaan ja terveyteen" -elokuvan kuvat Suomen Kuvalehti/1928, Mainos Greta Garbo puhuu elokuvassa Anna Christie/1931, Adamsin Filmitoimiston mainos/1923, Suomi-Filmin äänielokuva Aatamin puvussa ja vähän Eevankin/1931
Kommentit