Muutin joitakin vuosia sitten pois Malmin pienkonekentän läheisyydestä. Tuo alue oli kotiseutuani lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.  Lentokenttään liittyviä kirjoituksia seurasin lähinnä huvittuneena, välillä vähän tuskastuneenakin. Siirtyykö vai ei siirry? Ja jos siirtyy, niin minne? Ja jos ja kun siirtyy, niin mitä tulee tilalle?No - aika näyttää miten käy, aikanaan. Minulle Malmin lentokentän läheisyys merkitsi osallistumista suomalaiseen ilmailuun olematta varsinainen ilmailuharrastaja. Omasta lentopelostani huolimatta seurailin aktiivisesti mitä kentällä tapahtuu. Lentokenttää kiertävä kävelytie tuli vuosien varrella tutuksi lasten ja koirien kanssa.  Perheen kanssa seurailimme pieniä, pienehköjä ja pikkiriikkisiä lentoaluksia ympäri vuoden.

Tavallisellekin pulliaiselle selvisi vähitellen miten liikkuu ultrakevyt kone, kuumailmapallo tai gyrokopteri. Helikopterin patpatus tai laskuvarjohyppääjän varjon avautumisesta kuuluva suhahdus, kuuman ilman puhina jättimäiseen palloon ovat malmilaiselle tuttuja ääniä.  Silloin tällöin saattoi nähdä jopa ilmalaivan.Jännittäviäkin asioita tapahtui. Laskuvarjohyppääjiä laskeutui säännöllisin väliajoin milloin minnekin: läheisen kotieläintarhan lammaslaitumelle, naapurin katolle ja myös kotipihamme isoon koivuun. Henkeäsalpaavia olivat tietenkin jokavuotiset lentonäytökset, joiden harjoituksia saimme seurata parvekkeelta ainakin viikon. Hurjin tapaus sattui 90-luvun alussa (oliskohan 1991?), jolloin turkkilainen, Helsinki-Vantaata tavoitellut iso kone erehtyi kentästä ja yritti laskeutua Malmille. Nukuttelin nuorempaani juuri silloin päiväunille pihalle. Katselin jo kaukaa, että kyllä tuo on aika iso... Siinä sitten pitelin vaunuista kii ja laskeskelin, että mihinkään en ehdi. Hienosti lentäjät vetivät koneen kuitenkin ylös. Kiitos vieläkin siitä sinne Turkkiin päin!

           


Oman juttunsa voisi tietty kirjoittaa lentokenttää ympäröivästä ulkoilualueesta. Yli kuuden kilometrin pituinen ulkoilureitti on kesäisin kävelijöiden, juoksijoiden ja pyöräilijöiden suosiossa. Talvisin samaisella paikalla on (yleensä!) konetettu latu. Lintubongarit järjestävät kentän ympäristössä ainakin satakieli- ja pöllöretkiä.  Malmin kettu luimii kentän aidan ali öisin.

Kuvat: Aero Oy:n mainos/1938, kuva Malmin kentästä Suomen Kuvalehdestä 20/1938, teksti Matkaneuvoja 1938