298793.jpg

Joulu on minulle ruokajuhla. Nautin laatikoiden laittamisesta (paitsi peruna-) ja niitä tulee sitten niin, että riittää kevääseen asti. Kinkkuakin olen opetellut viime vuosina paistamaan. Joulupöytään kuuluu myös salaattia, kalaa, perunoita, jotain riisihommelia (vaihtelee), kakkuja  ja konvehteja. Niin ja hyvää sinappia kinkun kanssa.

298792.jpg
Keittokirjastoni aarre on Kokki-Kirja vuodelta 1862 (eli 2.painos). Varsinaisia joulu-ruuiksi mainittuja kirjasta ei löydy, mutta kokosin ohjeista seuraavanlaisen joulumenyyn, rohkealle kokeilijalle... Kannattaa warata jonkinwerran aikaa ja paljon kastrulleja!

Wähän suolattua lohta

Lohi halastaan oitis järwestä saatua ja selkä-ruoto otetaan pois; se pyhitään sitte hywin puhtoseksi puhtaalla liina-riewulla ja hiastetan senperästä lihanpuolelta suoloilla ja hiukalla sokerilla, jotka ensin sekotetaan sekasin; sitten hiastetaan molemmin puolin niin paljolla pienillä suoloilla, että hän tulee hiukan suolaseksi (riimi-suolatuksi). Puhtosen pytyn pohjalle pannaan sitte muutama wihriäinen tillin oksa ja lohi niiden päälle, ja lohen päälle taas tillin oksia, Tässä 12 tuntia oltuansa on se syötäwä ruokaöljyllä ja etikalla. Tässä suolassa säilyy lohi 8 päivää taikka wähän enemmänkin, mutta pitää sitte joka päiwä käännettämän.

Nuorta Gurkku-Sallattia

Nuoria gurkkuja, jotka eiwät wielä ole ehtineet wanhentua, kuoritaan wisusti ja leikataan sitten elikkä wiileskellään ohkosiksi lohoiksi. Nämät lohot suolataan hiukan pienillä suoloilla ja pannaan pariksi tunniksi painon alle kahden lautasen wäliin. Sitte kaadetaan näistä pois päälle herunut suolawesi ja waristellaan päälle pienennettyjä karwaita pippuroita. Wähän wiina-etikkaa ja ruoka-öljyä kaadetaan myös sekaan. Nämät tuodaan pikkusella posliinilautasella pöytään, pantuna pienennettyä persiljaa ympäristölle.

Pääruokana "mettän-eläwän lihaa" eli
Peuran-paistia

Peuran reisi nuijitaan pehmoseksi ja pannaan kahdeksi vuorokautta etikkaan. Sitte tahritaan sian-silawan-palasia inkiwääriin, pippuroihin ja suolaan ja pistellään nauloina reiteen. Reisi pannaan sitte hiljaiselle walkialle umpikannen alle kastrullissa paistumaan wähässä wedessä ja raswasissa sianlihan palasissa. Hauraaksi paistuneena otetaan se pois, ja liemi suurustetaan kaseksi hiukalla jauhoilla, pannen kirsimarja-lientä ja sokeria sekaan.

Lisäkkeenä
Juurikaswuja, pantawaksi Lihojen ympärille

Juurikaswuja, mistä laista hywänsä, keitetään wedessä pehmoisiksi ja pannaan sitte waloomaan, ensiksi ruoka-siiwilään ja sitte puhtoselle liina-riewulle. Waloontuneina leikataan ne minkä muotosiksi palaisiksi kunkin mieli tekee, joko kolmiloppisiksi taikka nelistahkulaisiksi, joina ne paistetaan woissa keltasen-ruskeiksi, ja pannaan sitte minkä lihalain ympäristöllen hywänsä pöytään tuotaissa.

298791.jpgJälkiruokana
Omena-Soppaa

Hywät omenat ruokotaan madon pistämistä ja muista wioista puhtaiksi, lohotaan ja pannaan oitis kylmään weteen, ett'eiwät rusketu; keitetään sitte mäihäksi parahultasessa wedessä, muutamien sitronin-kuorien ja kaneelin rippuloiden seassa. Liemi kuurnataan sitte taajalla jouhineulalla ja kaadetaan kastrulliin takasin muutaman kuoritun omena-lohon kanssa kiehahtamaan, ja suurustetaan sitte hiukalla peruna-jauhoilla. Wiimmeseksi pannaan wähän walkosta saksan-wiinaa ja sokeria maun muutteeksi; tuodaan sen perästä pöytään nisu-korpuilla syötäwäksi.

Ruokajuomana
Siirappi-Sahtia (tulee wähän kiirus tämän kanssa!)

Wiisitoista kannua wettä pannaan pataan walkialle, johon kiehumaan ruwetessa kaadetaan puolen tuoppia siirappia ja sitte 4 luotia humaloita. Sitä myöten kun wesi kiehuu kokoon lisätään toista, niin että se pysyy aina yhdellänsä. Kahden tunnin kiehumisen perästä kaadetaan se jähtymään, ja kuin se on jähtynyt tawallisesti käymään rupeewan juomien haaleuteen, kaadetaan kortteli käytöstä sekaan ja peitetään. Käymästä lakattua kaadetaan se tynnyriin käytöksinensä ja humaloinensa, jonka perästä tynnyri oitis tukitaan. Kahdeksan päiwän perästä lasketaan se pulloihin säästymään.

Kahween kanssa Muna-Paakkelsseja
ja lopuksi raikasta

Punasta Karoliinaa

Otettakoon 2 pulloa hywää Bordoon-Wiinaa, 1 pullo Moselli-, puoli pulloa Mallaga- ja puoli pulloa Sampanja-Wiinaa, niin myös 3 sitruunia ja puolentoista naulaa sokeria.  - Sampanjaa ei saa kaataa sekaan ennen kuin tämä wiedään pöytään juotaa.

Hilpeätä Joulua sitten waan!