Vanha lehtiartikkeli  (Seura 34/1937) kertoo Helsingin salaperäisimmästä kauppiaasta, joka kulkee kaupungilla ani varhain ja myy maan mahtaville tavaraansa. Tuohon mennessä kaikki tasavallan presidentit olivat olleet hänen asiakkaitaan ja myös Suomen Pankki ja muut suurlaitokset tekivät hänen kanssaan kauppaa.


                   1069253.jpg

Kyseessä oli Kallion Vuorikaivon omistaja Matti Aalto, joka kesäaikaan toimitti helsinkiläisille asiakkailleen 500-600 litraa kaivostaan raikasta lähdevettä. Reportteri joutui tekemään tiedustelutyötä löytääkseen tuon hiljaisen kauppamiehen. Lopulta johtolankoja seuraten ja poliisinkin apua käyttäen hän päätyi Pasilankatu 33:een.

Tuossa osoitteessa sijaitsi 1900-luvun alussa toimintansa aloittanut yritys kaivoineen. Kuusi metriä syvästä kaivosta pumpattiin joka aamu käsipumpulla vesi tuhannen litran tammitynnyriin. Tynnyri oli sijoitettu tarkoitusta varten rakennetuille rattaille, joilla pääkaupungin varhainen hevosmies sitten hiljaisia katuja ajeli ja jakeli kauppatavaraansa. Ajomies annosteli veden litran mitta-astialla tai suurimmille kuluttajille 5 tai 10 litran ämpäreillä.

                   1069251.jpg


Vanhimmiksi asiakkaiksi Matti Aalto mainitsee valtion päämiehet. "Presidentin linnaan on viety lähdevettä siitä lähtien kun maamme itsenäistyi". Ståhlberg, Svinhufvud, Relander ja Kallio ovat kaikki juoneet Kallion Vuorikaivon vettä. Vaikka suurin osa helsinkiläisistä jo tuolloin joi Vantaanjoen puhdistettua "nektaria", useat ulkovaltojen lähetystöt, suuret pankki- ja vakuutuslaitokset ja muut suurliikkeet tilasivat juomavetensä Aallolta. Jotkut tilasivat kaivovettä myös lääkärin määräyksestä esimerkiksi suurista leikkauksista toipuessaan.

Lopuksi reportterikin maistoi tuota mustasta syvyydestä pumpattua, välkehtivän kirkasta vettä, joka oli virkistävän kylmää, raikasta ja mautonta. Piristävä vaikutus tuntui välittömästi.