1132792.jpg

Joululeivonnaiset olen ajatellut tänä jouluna valita kirjasta "Kotileipominen", jonka on kirjoittanut Thora Holm ja suomeksi sovittanut Siiri Siegberg. Kariston kustantama 38 kuvalla varustettu kirja on ilmestynyt vuonna 1922.


Kohotettavien leipien ohjeita on kirjassa vain muutamia. Koholeivän yleisinä ohjeina kirjailija mainitsee lyhyesti:

  • Vanuta taikina tarpeeksi!
  • Katso, että leipä kohoaa parahiksi!
  • Lämmitä uuni oikein! 
  • Pidä tarkasti silmällä paistumista! Joululeiväksi valitsin Yksinkertaisen karkean ruisleivän jouluisten mausteiden takia.Yksinkertainen karkea ruisleipä

50 g hiivaa
1 l kuorittua maitoa tai vettä
2 kg karkeita ruisjauhoja
1 kkp siirappia
2 rkl fenkoolia ja anista
1 rkl suolaa
3 rkl pehmeäksikeitettyjä, hienoksihakattuja pomeranssinkuoria

Hiiva hämmennetään pieneen määrään haaleata taikinavelliä, muu osa lisätään siihen ynnä jauhoja parahultaiseksi taikinaksi, joka vanutetaan tasaiseksi ja notkeaksi ja sitten pannaan nousemaan. Kun taikina on noussut, vaivataan siihen mausteet ja sitä vanutetaan huolellisesti leipomapöydällä. Siitä leivotaan kahdeksan leipää, jotka pannaan nousemaan jauhotetulle vaatteelle. Paistetaan pellillä kuumassa uunissa.

Kuivakakun valinta onkin huomattavasti vaikeampaa. Karvasmantelilla maustettu Pariisinkakku vai pistaasimanteleilla maustettu Genuakaakku? Komministerinrouvan kakun mausteet ratkaisivat taas:

Komministerinrouvan maustekaakku

250 g vehnäjauhoja
250 g ruskeata fariinisokeria
1/4 l hapanta maitoa
1 tl neilikoita
1/2 rkl kanelia
1/2 rkl inkivääriä
1/2 rkl soodaa tai 1 rkl leivinpulveria

Kuivat ainekset sekoitetaan, minkä jälkeen maito lisätään ja seos vatkataan hyvin. Kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan hyvässä lämmössä.

                1132795.jpg


Pikkuleipäpuolella houkuttelivat paitsi erilaiset piparkakut, myös Vanhatpojat, Prinsessat ja Mustat juutalaiset (!).  Jouluruuduilla on kuitenkin helppo ja selkeä ohje niin kuin Neiti Andrén pursokkeillakin:

Jouluruudut

200 gr voita
150 gr sokeria
2 munaa
300 gr jauhoja

Voista puserretaan vesi, minkä jälkeen se hierotaan. Sokeri, munat ja jauhot sekoitetaan joukkoon. Taikina kaaviloidaan ja leikataan ruutuihin, jotka voidellaan munalla ja pistetään kristallisokeriin.

Neiti Andrén pursokkeet

2 kg voita
1 muna
1 kg sokeria
3 hg jauhoja
2 karvasmantelia

Ainekset sotketaan yhteen, ja taikina puserretaan pursottimen läpi. Paistetaan kohtalaisessa lämmössä.

Joulupöydän kruununa voisi olla vielä täytekakku. Kuningattaren kakku oli helppo valinta. Perunakakun ohjeeseen kuuluu liikaa keitettyjä, kylmiä perunoita ja Neekerikakku tuntuu jotenkin niin...lihaisalta. Kuningattaren kakku näkyy myös olevan gluteeniton.

Kuningattaren kakku

2 munaa
3 kg hienoa sokeria (joo-o, näin siinä lukee,mutta taitaa olla hg tai peräti kkp!)
1/2 kg imeliä manteleita
4 kpl karvasmantelia
50 gr voita
2 kpl keskikokoisia, keitettyjä perunoita

Munia ja sokeria vatkataan noin puoli tuntia. Mantelit kaltataan, raastetaan ja survotaan kivihuhmaressa yhdessä voin kera. Munaseos ja mantelit ja voi hierotaan yhteen, ja viimeksi sekoitetaan joukkoon raastetut perunat. Taikina kaadetaan hyvin voideltuun paistinpannuun ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä vähintäin puoli tuntia. Kuorrutetaan ja koristetaan imelillä pistasiamanteleilla. Tarjotaan kermavaahdon kera.

                   1132797.jpg


Jos taidot riittäisivät saattaisin vielä pyöräyttää muutaman Tarkkampujan. Ohjeen mukaan tehty voitaikina "leikellään hihnoiksi, joilla tarkkampujarauta ympäröidään. Tämä sitten paistetaan kuumassa uunissa ja täytetään jäähdyttyään kermavaahdolla". Mystillistä.