Näppärät keksinnöt eivät koskaan ole olleet minun alaani. Oma äitini on kuuluisa nokkeluudestaan. Mitäpä ei nainen voisi korjata hiusneulan ja kuminauhan avulla? Itse en voi kuin kadehtien lueskella Niksi-Pirkan käänteentekeviä pulmanratkaisuja, jokamiehen ja -naisen elämää helpottavia pikku keksintöjä.

Vuosisadan alun testosteronia uhkuva mieslehti "Suomen Urheilulehti" esitteli usein sivuillaan mitä kummallisimpia keksintöjä, joista tässä muutama.

   267281.jpg

Talollinen Johan Ebenhard Simola Hausjärveltä on tehnyt tämän keksinnön, joka on patentoitu jo vuonna 1900. "Simolan keksintö tarkoittaa polkupyörän käyttämistä lumella. Se on siis jonkimmoinen pyörän ja suksien yhdistys" kerrotaan vuoden 1903 Suomen Urheilulehdessä. Jonkinlainen moottorikelkan esiaste? Joka tapauksessa laitteen toivottiin tulevan pian koekäyttöön.


   267284.jpg
Maisterit A.Karvonen ja H.Palomaa taas puolestaan ovat keksineet kokoonpantavan soutuveneen. Siihen kuuluu "puusta tehty kehä sekä laidoitus impregnatusta, ihan vedenpitävästä ja lujasta kankaasta." Saranoilla taittuva vesivärme mahtuu kokoonpantuna mainiosti kainaloon ja painaa vain 10 kiloa.

 Veneen arvellaan soveltuvan hyvin kalastajille ja metsästäjille sekä purjealuksien jollaksi. Myös höyrylaivojen pelastusveneenä sillä uskotaan olevan käyttöä.

267285.jpg
267280.jpg

Tämä hauskan näköinen vesikulkuneuvo tulee Amerikasta. Metsästäjiä ja kalastajia varten suunniteltu laite on tehty lujasta, vedenpitävästä aineesta. "Sekä saappaitten että vyötäis-osan seinämillä on ilmarakkoja, joihin voi pumpata ilmaa tarpeen mukaan." Näin tämä peli sitten kantaa aikuisen miehen ja vielä lapsenkin sen lisäksi.

"Ja sitten ei tarvitse kuin astuskella vedessä sopivalle onkipaikalle, istuutua laitoksessa olevalle mukavalle alustalle ja ruvettava onkimaan." Myös vesilintujen ampujalle keksinnöstä on hyötyä, koska linnut eivät huomaa kaislikossa näin vaanivaa metsästäjää.

Kaikki keksinnöt ja kuvat: Suomen Urheilulehti 1903