Maaliskuulla kaipaa kasviksia ruokavalioon. Mukavia (vaan ei välttämättä kovin keveitä) ruokaohjeita löytyy Henni Paanasen kirjasta Kasviskeittokirja kansalle (1910).

Alkulauseessa kirjoittaja kertoo kuinka monivuotisen kokeilun ja harjoituksen kautta on "saavuttanut tietoja keittoalalla niinhyvin siinä, kuinka vähistä aineista saadaan maukas ja ravitseva ruoka kuin myöskin siinä, mitkä ravintoaineet ovat käytännölliset, ravitsevat ja terveelliset."

Hän arvelee kirjastaan olevan "hyötyä jollekulle, joka epätoivoisena selailee kirjaa tuo polttava kysymys huulilla: Mitähän taasen laittaisin uutta?" tai "Mitä ostaa, että nuo talousrahat paremmin riittäisivät?"

Henni Paananen muistuttelee kuitenkin, että "keittotaitoa ei saavuteta ainoastaan kirjaa lukemalla, vaan itsenäisellä ja tosivastuunalaisella toiminnalla. Jokaisen tulee itse kokeilla. Suurin huolellisuus on tarpeen. Yksinkertaisin huolellisuudella ja säännöllisesti valmistettu ruoka maistuu paljo paremmalta kuiten se, johon on tuhlattu paljon aineita mutta huolimattomasti keitetty."
Kastanjakeitto

1 kg kastanjia, 1 dl rabarberiviiniä, 1 l kasvislientä, 100 gr voita, suolaa
Valmistaminen: Kastanjat pannaan pariksi minuutiksi kuumaan veteen, kuoritaan ja pannaan kiehuvaan kasvisliemeen, jossa saavat kiehua pehmeiksi. Pehminneet kastanjat jauhetaan ja pannaan uudelleen keittoon, voi ja viini lisätään sekä kasvislientä tai vettä tarpeen mukaan. Tarjotaan tomaattivoileipien kera.

Apilapullia

½ kg valkoapilan lehtiä, 150 gr voita, ½ k.k. jauhoja, sokeria, 2 k.k. kermaa, suolaa, 1 k.k. leipäjauhelmaa
Valmistaminen: Apilan lehdet otetaan aivan nuorina ja kuivataan. Voi käyttää myöskin tuoreena. Lehdet keitetään samoin kuin pinaatti ja hakataan tai jauhetaan hienoksi. Kerma, jauhot ja leipäjauhelma kiehautetaan yhdessä, hienonnetut lehdet ja mausteet pannaan sekaan ja taikinasta muodostetaan pieniä pullia, jotka paistetaan voissa. Tarjotaan valkokastekkeen kera. 


Rasvassa keitettyjä juuria


½ l porkkanoita, 1 l perunoita, ½ l juuriartisokkia, 1 kg rasvaa, joka on valmistettu voista ja kokosvoista
Valmistaminen: Kaikki juuret kuoritaan ja leikellään 3 cm pituisiin palasiin. Rasva kuumennetaan rautapadassa kunnes siitä alkaa nousta sininen höyry. Kolmas osa juurista pannaan pataan ja keitetään kunnes ovat kauniin ruskeat ja pehmeät. Silloin nostetaan ne harmaalle paperille että rasva imeytyy pois ja vähän suolaa sirotellaan päälle. Jääneet juuret keitetään kahdessa osassa samalla tavalla. Tässä on oltava hyvin varuillaan, ettei polteta ei rasvaa eikä juuria.

Pientenkin seikkojen suhteen tulee olla hyvin huolellinen, sillä huolimattomuus on anteeksiantamaton vika keittäjällä.

 

 

 

Kiulakkakeitto

1/4 kg kiulakoita, 1 k.k. makeita mantelia, 1 k.k. sokeria, 2 k.k. kermaa, 3 l vettä 1 k.k. perunajauhoja
Valmistaminen: Marjat keitetään vedessä 2 t, siiivilöidään pois ja keitto suurustutetaan perunajauhoilla. Sokeri pannaan sekaan ja keiton
annetaan jäähtyä. Mantelit kuoritaan, leikellään hienoiksi suikaleiksi ja pannaan keittoon. Kerma vatkataan vaahdoksi ja tarjotaan keiton kera.

Kuvat: Wärtsilän emaliastiat/1962, Philips sähkövatkain/1962, Jalostajan marmeladit/1952