275793.jpg
1. Kuva. Hienoston rauhallinen Töölö..."Hiljaista kuin haudassa"
2. Kuva. Kalliossa palaa köyhä kansa öiseltä puunhankintamatkaltaan.
3. Kuva. Sörnäisten leveälahkeiset "apachit" tanssivat villejä sotatanssejaan.


          
Rakkaita paikkoja Helsingissä on paljon, rakkaita muistoja yhtä lailla. Kaivopuisto ja Suomenlinna kesällä tai lumisena aikana, Tarvaspää koska tahansa. Bulevardi on keväällä ihana ja lehmuksenvihreä. Espalla viihtyy Kappelin konserteissa, joulumarkkinoiden aikaan ja Kirjan ja Ruusun päivänä. Kävelyllä Juhannusyönä keskellä Mannerheimintietä -  valoisaa ja rauhallista. Linnanmäki ja vuoristoradan tuoksu. Uimarannat Lauttasaaresta Hietsun, Mustikkamaan ja Laajasalon kautta Kallahteen.

275795.jpg
4. Kuva. "Narinkan" kulmilla tietysti myydään ja ostetaan.
5. Kuva. Rautatietorilla. Vitkastelijat laukkaava viimeiselle junalle.
6. Kuva. Hakaniemessä. Yöjono kaupungin halkokonttorin edustalla.Lapsuuden kotipiha Haagassa, myöhemmin Kruunuhaassa - muistoja täynnä: leikkipaikat, koulutiet. Äidin kanssa bussilla ostoksille keskustaan ja oivallus: Miksi tuossa kaupan ikkunassa lukee LIHAAKÖTT? Hurjaa nuoruutta, Mustikkamaan juhannusjuhlat ja Hurriganesii... Keskustan kadut kävelty moneen kertaan läpi milloin kenenkin kanssa. Myöhemmin ihka oma koti monessakin eri kaupunginosassa.

275796.jpg
7. Kuva. Bulevardilla ajelevat illan humuista palaavat huvittelijat.
8. Kuva. Espiksellä. Muuan "väsynyt", joka ei ole saanut autoa käsiinsä.
9. Kuva. Kaivopuistossa. "Ihana kuutamo"Omat lapset ovat myös kasvaneet ja eläneet elämänsä helsinkiläisinä, samoilla seuduilla koko pienen ikänsä. Helsinkiläisinä, mutta hiekkatien varrella ja maatilan naapurissa! Kun lapset lähtivät kouluun, suurin huoleni oli se kuinka nämä pienet osaavat varoa asvalttiteillä hurjastelevia autoja. Hyvin selvisivät, ja ovat sittemmin tottuneet autoihin ja asvalttiin.

                                   275789.jpg

Nämä muistot viritti Helsingin Kaupunginmuseon näyttely "Horisontissa Helsinki" (Viivin vihje).Helsingin historiaa kivikaudelta näihin päiviin. Kannattaa käydä!

Kuvat: Ola Fogelbergin sarjakuva vuodelta 1917 (Suomen Kuvalehti) samoin Kansanruokalan mainos.