Lokakuiseen ruoanlaittoon laittelen tässä muutaman vinkin kirjasesta "Hyvä Ruoka - Keittokirja vaatimattomille kodeille" vuodelta 1910. Reilun satasivuisen pikku teoksen saivat ilmeisesti Helsingin Sanomain tilaajat lahjakirjana kyseisenä vuonna. Kirjassa on paljon mainoksia - tässä niistä osa!
Hotsh-potshkeitosta muistan joskus kuulleeni tai lukeneeni, tietämättä mitä se oikein on. Kyseessä näyttää olevan lampaanlihalla höystetty keitto:
Hotsh-potshkeittoa
1 l. lihalientä,
1 pieni purjolaukka,3 dl silpoherneitä, 8 dl vettä
3 rlk. jauhoja, 1 1/2 rlk voita, suolaa, valkopippuria, suolaa
Liha huuhdotaan kylmässä vedessä, kuivataan ja leikataan palasiksi ja pannaan sitten kuumennettuun pataan voissa ruskeutumaan. Kiehuva vesi sekä suola lisätään, kansi suljetaan ja liha saapi hiljakseen kiehua pehmeäksi. Nyt kaadetaan lihaliemi sekaan ja kun keitto on kiehunut 15 min, siivilöidään ja kuoritaan se.
Juurikasvit kaavitaan ja leikataan hienoihin kappaleisiin ja keitetään herneitten kanssa pehmeiksi.
Voi ja jauhot ruskeutetaan, lihaliemi ja vesi, jossa vihannekset kiehuivat, lisätään vähin erin, ja kun keitto on kiehunut 10 min, pannaan liha ja juurikasvit sekaan, jonka jälkeen se maustetaan valkopippurilla ja suolalla ja tarjotaan hyvin kuumana.
Viimeisistä suppareista voisi tehdä vaikka
Sienipihvejä
2 litraa herkkusieniä tai muita, riivileipää, 2 munaa
1 rlk suolaa, 1 tlk valkopippuria
2 portugalilaista sipulia
Keitetyt sienet hakataan hienoksi ja sekoitetaan munien ja riivileivän kanssa paksunlaiseksi seokseksi, joka maustetaan suolalla ja valkopippurilla. Tästä laitetaan pieniä pyöreitä kakkuja, jotka paistetaan kauniin ruskeiksi voissa. Sipulit leikataan viipaleihin ja ruskeutetaan ja näillä koristetaan pihvit.
Omenalunta muistan itsekin tehneeni joskus lapsuudessa, ohje oli kyllä yksinkertaisempi. Omenat keitettiin, enkä muista mitään puolentoista tunnin vatkaamisia!
Omenalumi
1 1/2 litraa omenia (happamia)
3 munan valkuaista
6 rlk sokeria
pikkuleipiä
Omenat pyyhitään hyvin ja paistetaan uunissa. Kun ne ovat oikein kypsiä, otetaan ne pois ja pannaan jäähtymään. Sitten ne kuoritaan ja siemenkodat poistetaan. Omenoita ja sokeria vaivataan nyt yhteen munanvalkuaisen kanssa noin 1 1/2 tuntia tai kunnes seos on oikein kohonnut. Pannaan lasimaljaan ja tarjotaan pikkuleipien kanssa.
Aina välillä on hauska kokeilla jotain haastavampaa ruoanlaitossa. Tämän syksyn projektiksi olemme ottaneen makkaran teon. En osaa sanoa vielä, käytämmekö tätä ohjetta, vai kenties jotain muuta. Raportti makkaranlaitosta seuraa myöhemmin.
Värmlantilaista perunamakkaraa
1 kg tuoretta sianlihaa, 1 kg naudanlihaa
2 kg raakoja, kuorituita perunoita
5 suurta sipulia
2 rlk suolaa, 1 1/2 tlk valkopippuria
suolia
Sian- ja naudanliha pestään kuumalla vedellä, paloitellaan ja jauhetaan lihamyllyssä raakojen perunoitten kanssa. Sipuli kuoritaan, hienonnetaan ja lisätään suolan ja valkopippurin kanssa. Seosta vaivataan hyvin ja pistetään sitten suoliin, ei kuitenkaan kovemmin, kuin että makkarat näyttävät litteiltä. Makkarat huuhdotaan kylmällä vedellä, ladotaan astiaan vuorotellen hienon suolan kanssa. Säilyvät korkeintan 14 päivää.
Hyvä Ruoka-kirjasta löytyy myös erikoisempi tapa säilöä sieniä: voihin!
Sienien säilyttäminen
1 kg peratuita sieniä, 1/2 kg voita
Sienet perataan, huuhdotaan ja pannaan valumaan. Voi sulatetaan kastrullissa ja kuoritaan. Sienet pannaan sekaan ja saavat kiehua, kunnes voi näyttää kirkkaalta kuin öljy. Kaadetaan lasipurkkeihin, jotka hyvin peitetään.
Kommentit