Ei ole ensimmäinen kerta kun mietin ryhtymistä Martaksi. Joskus kauan sitten opiskeluaikana kävin tutustumiskäynnillä Marttaliitossa (minkäköhän ihmeen takia...??) ja jo silloin ajattelin, että sisälläni asuu pieni martta. Jostain syystä marttailu kuitenkin tuolloin jäi. Ikäkö sen nyt sitten tekee, että aloin suunnitella jäsenyyttä uudelleen? Asuinalueellani näkyy toimivan Marttakerho - ehkä nyt?

1734722.jpg

Kirjahyllystä löytyi Otavan vuonna 1934 julkaisema "Martan keittokirja" mainioine ruokaohjeineen. Koska viime viikolla uutisoitu kantarellihuhu osoittautui (ainakin meillä päin) mätäkuun jutuksi jätän toiseen kertaan sieniohjeet, vaikka niitä kirjasta löytyykin useita.

Säilöntään löytyy kirjasta tavanomaisesta poikkeavia vinkkejä. Pinaatti neuvotaan säilömään suolaamalla. "Puhdistetut lehdet ladotaan  astiaan kerroksittain karkean suolan kanssa ja päälle pannaan ristikko ja paino, tai höyrytettynä: höyrytetty pinaatti puristetaan palloiksi ja pallot ladotaan astiaan kerroksittain karkean suolan kanssa. Ei tarvitse painoa".

1734755.jpg

Juurikasveihin kuuluvaa sikuria käytettiin lähes yksinomaan kahvinlisäkkeenä tai korvikkeena. Sikurin käsittelyohjeet kuuluvat näin: "Juuret pestään huolellisesti harjalla ja kylmällä vedellä. Sitten ne jauhetaan lihamyllyssä tai paloitellaan pieniksi kuutioiksi, kuivataan miedossa uunissa ja paahdetaan kuten kahvi. Lihamyllyssä jauhamalla sikuri saadaan tasahienoksi, se kuivuu ja paahtuu siitä syystä tasaisesti ja on lisäksi monin verroin helpompaa jauhaa paahdettuna kuin suurempina kuutioina kuivattu ja paahdettu sikuri".

1734745.jpg

Martan keittokirjasta löytyy myös useita taulukoita. Päivittäinen kalorikulutus eri toimissa oleville henkilöille löytyy omasta taulukostaan. Taidan kuulua joutilaisiin naisiin?

1734734.jpg

Tässä joitain lomailijoille sopivia kesäisiä ruokaohjeita kirjasta:

Köyhän meloni

Kurkkua, sokeria, vadelmahilloa

Kurkku kuoritaan ja leikataan viipaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Viipaleet ladotaan maljaan kerroksittain sokerin ja vadelmahillon kanssa. Tarjotaan jälkiruokana. Raitista ja virkistävää. Jos haluaa, voi viipaleita kostuttaa hiukan  hiukan jollakin keittämättömällä mehulla, esim. raparperi-, viinimarja- tai vadelmamehulla.

Porkkanaherskytin

Porkkanoita, sokeria, korppujauhetta, kermaa, rusinoita, 1 muna, voisulaa

Porkkanat keitetään ja jauhetaan lihamyllyssä. Soseeseen lisätään korppujauhetta, sokeria, kermaa, voisulaa, rusinoita ja muna. Seos kaadetaan voideltuun, jauhotettuun vuokaan ja paistetaan kauniin ruskeaksi. Kaadetaan vuoasta ja tarjotaan kylmänä mehukastikkeen kanssa.

1734737.jpg

Söpötys
Söpötykseen voi käyttää kaikenlaisia ruoan tähteitä, kuten perunoita, lihaa, kalaa, porkkanaa, lanttua, kaalia, sieniä j.n.e. Kaikki ainekset jauhetaan lihamyllyssä. Runsaasti silputtua, ruskistettua sipulia ja vähän valkopippuria pannaan mausteeksi. Hiukan maitoa (ja munaa) lisätään, sose vatkataan kuohkeaksi ja pannaan voideltuun vuokaan. Korppujauhetta ripotellaan pinnalle. Paistetaan kauniin ruskeaksi. Tarjotaan voisulan tai tähteeksi jääneen paistikastikkeen ja punajuurisalaatin kanssa.

Hunajasima

6 l vettä
8 kuppia hunajaa
4 kuppia kidesokeria
1 sitruuna
1/3 kuppia humaloita
1/2 - 1 tl hiivaa

Sitruunasta puserretaan mehu. Kuoresta poistetaan tarkkaan valkoinen osa ja keltainen osa leikataan suikaleiksi. Sokeria, kuorisuikaleita ja humaloita keitetään litrallisessa vettä 30-40 min.
6 litraa vettä, hunaja ja sitruunamehu sekoitetaan keskenään. Joukkoon lisätään keitetty sokeriliemi ja hiiva. Juoma saa olla sillään vuorokauden, pannaan pulloihin, jotka suljetaan ja sidotaan narulla kiinni. Joka pulloon voi panna pari rusinaa. Viedään kylmään säilöön kahdeksi viikoksi.

1734760.jpg

Kuvat: Martan keittokirja, Otava (1934), Pertinex Mäntän eväspergamiini/1936, Pauligin päivätty/1937, Pauligin Sinetti-tee/1937, Frigidaire automaattinen sähköjäähdyttäjä/1931