366348.jpg
Tähän blogiin tulee hämmästyttävän paljon peurareseptin etsijöitä, muutama päivittäin. Sellainenhan löytyy joulukuulta (14.12.). Blogini ainoat seksihaut (hakusanana  suloisesti "pehmoseksi") johtavat muuten samaiseen peuraohjeeseen!

Itse en jostain syystä osaa  nettiä ruokaohjeiden hakuun käyttää, mieluummin selailen keittokirjoja. Harvoin  käytän valmiita reseptejä siltikään.

Ruokaohjeiden etsijöiden iloksi laitan kuitenkin taas esille muutaman vanhan reseptin, tällä kertaa Gustawa Björklundin mainiosta kirjasta Keittokirja.Palwelijoille ja pienemmille perheille. Tämä neljäs, lisätty painos on käännös ruotsinkielestä ja on vuodelta 1897.Talvinen menu voisi olla vaikka tällainen:

Alkuruoaksi
Ranskan soppaa

Hywä pala woita sekä paloitettuna pari porkkanaa, palsternakkaa, persiljanjuurta, 10 kpl maa-artisokkaa, 1 sellerijuuri, 1 purjolyökki sekä 1 Spanian lyökki pannaan kastrulliin käristymään; wettä lisäellään ja annetaan niiden kiehua, kunnes möyhentyvät, jolloin siiwilöidään hienon harjaseulan läpi. Woita ja jauhoja käristetään kastrullissa; siihen lasketaan siiwilöity keitos ja enennetään makuliemellä sen werran, että keitos tulee parahultasen sakoisaa. Yksi purkillinen herneitä sekä lasillinen konjakkia, sherryä tai Ranskan wiiniä kaadetaan maun mukaan sekaan. Jos pannaan hiukan tomaattisakoa sekä parsalientä saapi keitos wielä hienomman maun.

366411.jpg
Pääruuaksi
Kiemurahaukea

Tähän otetaan isoläntä hauki, joka siewästi perataan ja hywin walellaan, jonka perästä pursto tikulla kiinnitetään hauwin suuhun sekä tehdään leikkauksia paikoittain ruumiiseen. Nyt pannaan kala kastrulliin, selkä alaspäin, kiehumaan; ja maustetaan kuin edellinen (suolaa, muutamia ryytipippurimarjoja ja wähän laakerilehteä). Ylösotettaessa warotaan, ett'ei hauwen muoto muutu. Nautitaan sulatun woin ja piparuutin kanssa.

Lisäkkeenä
Perunasose

Perunat kuoritaan raakana ja pannaan kiehumaan, jonka perästä ne leikellään ja hywin puserrellaan rikki. Woita käristetään hienoksi hakatun punalaukan kanssa ja siihen pannaan sitte sose. Se hämmennetään hywin ja sekaan kaadetaan nuorta maitoa sekä riputellaan suolaa. Se on sitte walmis nautittawaksi.

Ruokajuomana voisi veden lisäksi olla vaikkapa
Kylmisärpä wiinistä

Otetaan kappale sokuria, joka saa sulaa raittiissa kaiwowedessä, lisäksi sitten kappale jäätä, ja sen ohessa pannaan sekaan muutamia sitruunawiiluja taikka wähä sitruunan keltaista, aina tarpeen mukaan. Wiimeiseksi lisätään seokseen nuorta tahi wanhaa Ranskan wiiniä maun mukaan, ja raastittua muskottia.

Jälkiruokana lämpimät
Pöhömunkit

Otetaan puolentoista dl. nuorta maitoa, 3 dl. wettä, wähän sitruunankuorta ja 27 gr. sokuria. Tämä pannaan tulelle kiehumaan ja siihen wispataan niin paljo jauhoja, että tahdas lähtee kastrullin kyljistä. Kun se on kylmää, hämmennetään siihen 6 munaa yksitellen. Sitte otetaan siitä teelusikalla pieniä nökkejä. Woita sulatetaan ja kaikki suola erotetaan siitä pois. Siinä keitetään munkit.

366353.jpg