1112510.jpg

Näin Itsenäisyyspäivän kunniaksi selailin lehtiä 90 vuoden takaa. Minkälaiselta näytti elämä Suomessa tuolloin, historiallisena vuonna 1917? Näkymät ja kertomukset taistelutantereilta olivat tietenkin suomalaisille tärkeitä mutta ei kulttuurielämääkään ilman eletty. Näytelmiä, musiikkiesityksiä, tanssia. Moderni tanssi herätti hämmästystä ja ihastustakin.

1112516.jpg

                   1112167.jpg

Tekniikan kehitys oli huimaa 1900-luvun alkupuolella. Automainoksia näkyi lehdissä jo jonkin verran. Suomen Kuvalehti kertoo maanviljelyksen mullistavasta moottoriaurasta, joita Suomessa oli tuolloin viisi kappaletta, mutta Ruotsissa ja Tanskassa jo useita satoja. Ilmailu oli vielä nuorta ja monenlaisia tulevaisuuden kuvitelmia liittyi ilmamatkailuun. Tukholma - Pietari-välille suunniteltiin  lentolinjaa - ehkäpä Helsinkiin tulisi tuon linjan välilaskupaikka?  Välilaskupaikkojahan tarvittiin tiuhaan, koska yölentoja ei oikein vielä uskallettu tehdä. Lento-onnettomuuksista kerrottiin kuvien kanssa jo vuonna 1917.

                1112164.jpg


                1112150.jpg

Muotiasioista kirjoitettiin puuteesta huolimatta. Suomen Kuvalehden  muotiosastossa kerrottiin Keski-Euroopan muodin oikuista ja herrain muotiakin esiteltiin lehtien sivuilla. Myös puhtauteen ja terveyteen liittyviä mainoksia näkyi lehtien sivuilla.

                   1112174.jpg

                   1112154.jpg


Suomen Kuvalehden sarjakuvassa seikkaili Ola Fogelbergin poliittinen lintu Janne Ankkanen, joka tässä löytää tunkiosta kuninkaan kruunun. Suomen kuningas puhututti muutenkin. Ihmeteltiin mm sitä, kuinka itsenäisen Suomen pääkaupunki on valmistautunut vastaanottamaan omaa kuningasta, jonka hovikieli on suomi. Raitioteiden pysäkkien nimikilvissä oli näet paikannimet mainittu ensin ruotsinkielellä.

                   1112160.jpg

Pula ja puute näkyi mainoksissakin. Tuona vuonna ilmestyi paljon kirjallisuutta, jonka tehtävänä oli opastaa kansaa käyttämään hyväkseen luonnon antimia. Samalla sivulla saattoi kuitenkin olla mainoksia myös ylellisyystarvikkeista. Sakariinin hinta (n. 7000 mk kilolta) puhututti ja "gulashaaminen", tuo  "kanssaihmisten puutteen hyväksikäyttäminen" eli säännöstelyn alaisena olevilla tuotteilla keinottelu.

                   1112171.jpg

Helsingin uudessa asematalossa pidettiin Helsingin elintarvikelautakunnan säilyke- ja vastikenäyttely. Kaupunkilaiset kävivät ihmettelemässä maaseudun tuotteiden runsautta: kala- ja marjasäilykkeitä, jauhonvastikkeita. Kahville oli löydetty kokonaista 237 vastiketta ja myös tupakankorvikkeet olivat esillä. Paperista tehtyjä säkkejä, mattoja, peittoja löytyi näyttelystä myös. Helsingin kauppatorilla ei ollut myytävänä juuri muuta kuin kaloja ja Rautatientorin markkinoilta löytyi vain "kahvia".

                1112163.jpg

                                              1112151.jpg