882239.jpg

Tähän syyskuun alkuun sopii pieni ote Toini Syvälahden ja Maiju Gebhardin toimittamasta  lehtisestä "Pullot ja purnukat täyteen" vuodelta 1941. Jo ensimmäisellä sivulla todetaan, että

882245.jpg
 
"Ensi talven varaksi emäntä säilöö enemmän kuin koskaan ennen.
Vihanneksia runsaasti ruoaksi,
marjoja joka aterialle, mehuja maidon korvikeeksi,
soseita leivän päällysteeksi,
kurkkuja ja tomaatteja särpimeksi."

Tänä arkkupakastimien ja kotikylmiöiden aikakautena lehdykäisen lukijaa jää ihmetyttämään esimerkiksi
AIV:n käyttö säilöntäaineena. Siis onko kyseessä todellakin tuo Nobel-palkittumme A.I.Virtasen rehunsäilöntäaine??

Tässä  kuitenkin ennakkoluulottomille  purkittajille AIV-omenasoseen ohje. Samoin voi säilöä  myös mustikoita, vadelmia, karviaismarjoja yms.


Pieneksi pettymykseksi sienten säilöntäohjeita ei vihkosta löydy, lukuunottamatta suolasieniä ja kuivattuja. Jääkööt ne väliin. Sen sijaan suolakaalia voisi kokeilla ja miksei tomaattivoita.



A.I.V. - OMENASOSE

Omenat puhdistetaan, ettei niihin jää mitään pehmeitä, tummia kohtia, halkaistaan siemenkodan poikkisuuntaan ja poistetaan siemenet. Omenat jauhetaan ja soseeseen sekoitetaan ohjeiden mukaan A.I.V-ainetta. Sose säilyy puu- tai lasiastiassa. Saatu parafiinilla päällystettynä saviruukussa säilymään vieläpä ylivuotiseksi.


882241.jpg
RAJAKARJALAINEN SUOLAKAALI

Kaalista poistetaan vihreät lehdet, kupu halkaistaan neljään lohkoon, lohkot pannaan saaviin ja mieto suolavesi, suunnilleen samankaltainen kuin kurkuille (10 l vettä/ 500g suolaa), kaadetaan päälle. Saa jäätyä. (Lukee tosiaankin jäätyä, ei jäähtyä) Parasta raakasalaattina, mutta sopii kaikkiin kaaliruokiin. Jos pitää kuminan mausta, voi kotoista kuminaa panna lohkojen väliin mausteeksi. Nopeatekoista ja hyvää.



TOMAATTIVOI

10-12      kypsää tomaattia
2             sipulia
0,5-1      selleriä
1 rkl        suolaa
1 rkl        sokeria
1             pieni kupillinen viinietikkaa

Kypsät tomaatit rikotaan ja keitetään sipulipalojen kanssa jonkin aikaa. Seos puserretaan siivilän läpi. Sellerit raastetaan, lisätään soseeseen, samoin mausteet ja keitetään, kunnes sose on verraten sakeaa. Säilötään purnukoihin. Maukasta leivän päällystettä.

882242.jpg

Kuvat ja mainokset: Ylin kuva Atamon-mainoksesta ja Atamon-mainos/1943, Jalostajan suolakurkku-mainos/1952